Biodynaaminen osteopatia


Tuntuuko siltä, että

  • stressi pilaa yöunesi?
  • kehosi käy ylikierroksilla?
  • huolet täyttävät pään?
  • on vaikea rauhoittua, pysähtyä ja rentoutua?

Miltä tuntuisi, jos voisit

  • nukkua paremmin?

  • päästä irti stressistä ja ylikierroksista?

  • hengittää syvemmin ja vapaammin?

  • saada helpotusta kipuihin ja jännityksiin?


Biodynaaminen osteopatia on lempeä mutta tehokas hoitomuoto näihin. Biodynaamisessa osteopatiassa yksittäisiä vaivojakin hoidetaan aina kokonaisuuden kautta. Kun kokonaisuus toimii hyvin, ryhtyy keho hoitamaan itseään ja useimmat yksittäiset vaivat helpottavat.

Miten biodynaaminen osteopatia voisi auttaa minua?

Stressaantuneena keho toimii, kuin pitkään päällä ollut puhelin tai tietokone, joka on jumissa siksi, että siellä on auki satoja ohjelmia samanaikaisesti. Kun prosessori, tuulettimet ja työmuisti huutavat punaisella, ei auta ihmetellä miksei laite toimi niin kuin haluan. Ylikuormittunut käyttöjärjestelmä rauhoittuu vasta, kun painamme uudelleenkäynnistys nappia.

Biodynaamisen osteopatian ensimmäinen askel onkin usein saada hermosto nollautumaan ja keho ikäänkuin käynnistymään uudelleen. Vasta tämän jälkeen keho on valmiina yhteistyöhön ja hoitamaan varsinaisia vaivojen juurisyitä. Yksittäisen oireen sijaan on hyvä keskittyä kokonaisuuteen. Tämä pätee erityisesti herkille, joiden keho ylikuormittuu helposti. Ansku kuvaili olotilaansa hoidon jälkeen näin:

"Kiitos hoidosta. Pakko laittaa viesti ko olin täysin rauhassa koko loppu illan. Nukuin heräämättä, enkä heränny ahistukseen että pitää avata läppäri. Tuo jäätävä työmäärä tuolla ei ees saanu mua enää jäätymään. Ei oo tämmöstä rauhaa ollu Anskulla hetkeen!

Hoito ei jää pelkkään hermoston tasapainottamiseen vaan biodynaamisessa osteopatiassa otetaan oikeasti huomioon kehon, mielen ja tunne-elämän hyvinvointi. Kaikki tiedämme, kuinka rakastuessa kehossa tuntuu fantastiselta ja pärjäämme muutaman tunnin unilla. Vastaavasti huolten keskellä painiessamme keho tuntuu jyrän alle jääneeltä eikä unikaan palauta. Ajatuksillamme ja tunne-elämällämme on merkitystä keholliseen hyvinvointiimme.

Jatkuva kipu, vaivat ja jännittyneisyys ei ole kehomme normaali iän mukanaan tuoma tila. Useimpien vaivojen kanssa ei tarvitse oppia elämään vaan oireille löytyy syynsä. Kun päästään oikeiden syiden äärelle, pääsee keho palautumaan takaisin normaaliin olotilaansa. 

Yksittäisen oireen sijaan oireilu on usein isomman kokonaisuuden summa, esim.:

  • Hermostollinen ylivirittyneisyys
  • Kehon ja hengityksen jännittyneisyys
  • Tunne-elämän haasteet
  • Ympyrää kiertävä huoliajattelu.
  • Vanhat vammat ja kolhut, kuten autokolarit, hevosen selästä tippumiset ja leikkaukset

Miten stressi vaikuttaa meihin?

  • Stressaantuneena keho on ylivirittynyt, jännittynyt ja sen on vaikea rentoutua

  • Kun keho on ylivirittynyt, jää hengitys pinnalliseksi

  • Kun hengitys on pinnallinen, ylläpitää se kehollista hälytystilaa (taistele/pakene) ja lihasjännitystä (esim. niska-hartiaseudun kireys)

  • Kun keho on hälytystilassa, on se valmiina juoksemaan leijonaa karkuun. Silloin ei ole oikea aika sulatella ruokaa, levätä tai hoitaa vaivoja.

Mikä ihmeen biodynaaminen osteopatia?

Biodynaaminen osteopatia on lempein ja kehoa kuuntelevin osteopatian muoto. Kun esim. urheiluhieroja pyrkii tekemään hoidettavan lihaksen rennoksi, pyrkii biodynaaminen osteopaatti kuulemaan mahdollisimman tarkasti mikä lihaksen saa jännittymään ja mitä se tarvitsee rentoutuakseen. Sen sijaan, että kehoa pakotettaisiin hoitajan haluamaan suuntaan, pyritään kuulemaan mitä keho kaipaa ja mitä kaikkea kehossa on meneillään.

Yksittäisen vaivan sijaan ihmistä lähestytään aina kokonaisuutena. Kun kokonaisuus toimii hyvin, kykenee keho hoitamaan itseään. Hoito on parhaimmillaan silloin, kun vapautumista tapahtuu sekä kehon, mielen, että tunteiden tasolla. Biodynaaminen osteopaatti harjoittaa vuosien ajan kalibroimaan havainnointikykyään säännöllisesti toistuvien kehollisten ilmiöiden ja havaintojen äärellä. Tällaisia ovat esimerkiksi erilaiset rytmit kehossa. Osteopaattinen hoito nojaa aina täsmälliseen ihmiskehon anatomian ja fysiologian tuntemiseen.

Osteopatia toimii eri tavalla, kuin Burana, jonka vaikutuksen huomaa heti, mutta apu on lyhytkestoinen. Biodynaamisen osteopatian vaikutukset huomaa usein selkeimmin vasta 2-3 hoitokerran jälkeen, mutta ne ovat pitkäkestoisia. Tuloksia saadaksesi et tarvitse 10-kerran sarjakorttia vaan huomaat selkeän muutoksen parempaan jo 2-3 hoitokerran myötä.

Kenelle biodynaaminen osteopatia sopii?

Aikuisten lisäksi biodynaaminen osteopatia sopii lempeytensä vuoksi erityisen hyvin herkille, vauvoille ja lapsille sekä vanhuksille. Biodynaaminen osteopatia ei sovi rajua käsittelyä odottaville eikä ääriskeptikoille.

Taisin olla sellainen itse käydessäni ensimmäistä kertaa biodynaamisessa hoidossa. Hoidon jälkeen voin tosi paljon paremmin ja vaivani helpottivat – mutten mennyt uudestaan, koska olin niin hämmentynyt hoidon pehmeydestä. Skeptinen mieleni yliajoi sen, että kehoni voi paremmin, kuin aikoihin.

Biodynaamisessa hoidossa kehoa ei pakoteta mihinkään voimalla vaan kuullaan ja kunnioitetaan sen omaa tahtia ja tahtoa muutokseen. Hoidettavana ei tarvitse tehdä mitään vaan hoidon aikana voi hyvin ottaa vaikka pienet torkut tai jutella, jos siltä tuntuu.
Biodynaamisessa hoidossa kehoa ei pakoteta mihinkään voimalla vaan kuullaan ja kunnioitetaan sen omaa tahtia ja tahtoa muutokseen. Hoidettavana ei tarvitse tehdä mitään vaan hoidon aikana voi hyvin ottaa vaikka pienet torkut tai jutella, jos siltä tuntuu.
Ehkä tässä välissä on paikallaan esittäytyä:

Olen osteopaatti Matti Hokkanen. Ihmisenä ja osteopaattina olen herkkä, läsnäoleva ja syvällisesti kohtaava. Valmistuin vuonna 2019 4-vuotisesta osteopatian tutkinto-ohjelmasta Metropolia-ammattikorkeakoulusta. Olen erikoistunut lasten ja aikuisten biodynaamiseen osteopatiaan. Erityisosaamiseeni kuuluu hengitys-, trauma- ja tunnetyöskentely sekä terapeuttiset kohtaamistaidot, joihin olen hankkinut runsaasti lisäosaamista. Ajattelen kehon, mielen ja tunteiden vaikuttavan toisiinsa. Siksi varaankin tapaamisiin aina aikaa myös keskustelulle ja tuntemiselle. Hoidossani en käytä nivelmanipulaatiota enkä edellytä päällysvaatteiden riisumista.


"Matti hoitaa ammattitaitoisesti ja sydämellisesti koko ihmistä. Niin oireita kuin oireiden syitä. Terveyttä vahvistaen ja tilanteen vaatimaa tekniikkaa apunaan käyttäen. Lämmin suositus!"

Henriika

"Hei Matti, haluan kiittää sinua ja toivottaa sinulle hyvää kesää. Voin sanoa, että avullasi koen saaneeni hermostoni tasapainoon ja toipuneeni vihdoin kolme vuotta kestäneestä long covidista, olen todella kiitollinen sinulle tämän kevään tapaamisista"

Petra.

Vastaanotto Espoo Tapiola

Harjuviita 12, Tapiola 02110, Espoo. n. 400m. Keilaniemen metroasemalta

Helsinki Kamppi (torstaisin)

Urho Kekkosen katu 8 C 33, 00100 Helsinki. Kampin kauppakeskuksen vieressä.

Aikuiset (60 min.)

75€

Lapset 0-18v. (50 min.)

65€

"Hoito tuntui todella hyvältä ja perusteelliselta. Taitava osteopaatti tuntui erittäin ammattitaitoiselta ja osasi selittää asiat ymmärrettävästi. Tunsin saavani apua ja kipujen lievitystä jo hoitotilanteessa, jossa asiakas otettiin kokonaisvaltaisesti huomioon. Tunnelma oli kiireetön ja sympaattinen. Sain hyödyllisiä ja olennaisia harjoitusohjeita. Parempaa hoitoa en ole aikaisemmin kokenut!"

Brita

Mietitkö ehkä osaanko olla avuksi juuri sinun tilanteessasi?

Kysy viestillä tai jätä soittopyyntö niin jutellaan tilanteestasi maksuttomalla 15 minuutin konsultaatiolla. Vastaan viestiisi tai soitan takaisin 24h sisällä.

"Suosittelen lämpimästi! Alaselkä ongelmat alkoivat ratkeamaan välittömästi jo hoidon aikana. Ensimmäinen kivuton päivä pitkään aikaan. Matti on oikealla alalla ja helpotus alaselän alueella on huomattava! Kiitokset!"

Petro


Pohditko kenties vielä

1. Miten biodynaaminen osteopatia toimii ja mihin se perustuu?

Olen kirjoittanut aiheesta pidemmän blogikirjoituksen. Pääset lukemaan sen tästä: https://www.elonaalto.fi/l/biodynaaminenosteopatia/

2. Onko biodynaaminen osteopatia energiahoitoa?

Biodynaamisessa osteopatiassa työskennellään vain todellisten, kehollisten ilmiöiden kanssa, siinä ei esim. kanavoida mitään. On totta, että hoito on paljon hienovaraisempaa, kuin muissa osteopatiasuuntauksissa, mutta se perustuu samaan ihmisen anatomian ja fysiologian osaamiseen, kuin kaikki osteopatia. Esimerkiksi hermoston toiminnan aistiminen vaatii pysähtymistä ja hienovaraisuutta, jotta voi oikeasti kuulla mitä siellä tapahtuu. Biodynaamisessa osteopatiassa tehdään vähemmän, jotta voidaan kuulla enemmän. Kuulla missä keho menee ja mitä se kaipaa.

3. Mitä vastaanotolla tapahtuu?

Ihan aluksi pääset kertomaan rauhassa tilanteestasi. Tutustumisen lomassa kyselen tarkentavia kysymyksiä. Sen jälkeen siirrytään biodynaamiseen tutkimiseen ja hoitoon. Lopuksi on vielä aikaa kysymyksille ja jatko-ohjeille. Hoidossa ei tarvitse ottaa päällysvaatteita, joten voit pukeutua mielesi mukaan mukaviin vaatteisiin. 

4. Mitä hoidon jälkeen tulee ottaa huomioon?

Ideaalitilanteessa hoidon jälkeen on hyvä varata aikaa lepoon. Keho voi olla hoidon jälkeen tavallista väsyneempi. Hoidon myötä keho palautuu tilaan, jossa se voi alkaa paremmin hoitaa itse itseään. Vaikka hoito on lempeää, voi hoidon jälkeen vaivat jopa pahentua hetkellisesti. Tämä on normaalia ja menee lähes aina 1-2 päivässä ohi. Ethän siis säikähdä, jos keho ei voikaan paremmin heti hoidon jälkeen. 1-2 päivän jälkeen keho voi yleensä huomattavasti paremmin, kuin ennen hoitoa. Aina ensihoidon vaikutuksia ei toki juuri edes huomaa itse. Tämä johtuu siitä, että kokonaisuus tarvitsee saada ensin toimimaan paremmin ja vasta sitten keho saa mahdollisuuden käynnistää paranemisen. Biodynaamiseen osteopatiaan onkin hyvä varautua tulemaan keskimäärin n. 3 kertaa, jotta tilanne paranee merkittävästi.

5. Miten usein hoidossa tulee käydä

Kertahoidolla päästään aikuisten kanssa vain harvoin tilanteeseen, jossa kokonaisuus toimisi hyvin. Siihen, että kokonaisuus alkaa toimimaan hyvin, menee keskimäärin 3 kertaa tai 5 kertaa pitkään jatkuneissa kroonisemmissa vaivoissa. Hoidon jälkeen keho on muutoksen tilassa. Se hakee uutta tasapainoa ja hoitaa itseään hoidon jälkeenkin. Onkin hyvä jättää vähintään yksi viikko hoitojen väliin. Usein alkuvaiheessa, jos taukoa hoitojen välillä tulee pidempään, kuin 3 viikkoa, palataan joiltain osin takaisin kohti alkutilannetta. Hoidon alkuvaiheessa ideaali hoitoväli onkin 1-3 viikkoa eli keskimäärin 2 viikkoa. Kun kokonaisuus alkaa toimimaan hyvin, voi hoitojen välissä olla pidempiä taukoja. Kun vaivat ovat helpottaneet ja kokonaisuus toimii hyvin, ei  hoitoa ole välttämättä tarvetta jatkaa. Keskimäärin tällaiseen tilanteeseen menee 5 hoitokertaa. Toki olet tervetullut hoitoon halutessasi senkin jälkeen.

Kiitän sinua mielenkiinnostasi. Kenties nähdään vastaanotolla.