en-Palleahengitys

17/12/2020

Tämän artikkelin lukemalla opit mitä kaikkien tulisi tietää pallean toiminnasta ja hyvin toimivan hengityksen hyödyistä. Mikäli haluat siirtyä suoraan hengitysharjoitukseen, paina tästä.

Hyvin toimiva hengitys liikuttaa koko kehoa ja tehostaa nesteiden kiertoa

Hyvin toimivassa hengityksessä vatsa pullistuu ja hengitys tapahtuu rennosti mahdollisimman vähäisellä lihastyöllä. Rennosti toimivassa hengityksessä kaasujen, kuten happi ja hiilidioksidi, vaihto eli keuhkotuuletus tapahtuu ilman jännityksiä. Hengitys toimii kuin sinfoniaorkesteri, jossa jokainen lihas osallistuu konserttiin tasavertaisesti onteloiden välisen paineenvaihtelun hoitaessa suurimman työn. Mikäli hengitys on pinnallista tai sitä tehostetaan lihastyöllä, vähenee esimerkiksi hengityksen aikaansaama liike selkärankaan. Tästä voi aiheutua monenlaisia vaivoja.

Hyvä pallean liike voi tapahtua vain rennon hengityksen myötä
Hyvä pallean liike voi tapahtua vain rennon hengityksen myötä

Vapaa hengitys liikuttaa kaikkia kylkiluita ja rangan nikamia häntäluun päästä aina kallonpohjaan asti. Näistä muodostuu yhteensä 29 niveltä selkärangassa ja 171 niveltä koko rintakehässä. Hyvin toimiva hengitys tekee jokaisella sisäänhengityksellä pientä avaavaa liikettä kaikkiin näihin niveliin. Wikipedian mukaan hengitämme keskimäärin 12-18 kertaa minuutissa sisään eli vuorokauden aikana noin 20 000 kertaa sisään ja toiset 20 000 kertaa ulos. Vaikka sisäänhengityksen avaava liike on pieni, kertaantuu se tuhansia kertoja päivän aikana.

Osteopaattisesti tarkasteltuna edellä lasketut määrät viittaavat hyvin yleiseen pinnalliseen stressihengitykseen. Siinä pallean liike on vähäistä ja erityisesti kaulan alueella sijaitsevat apuhengityslihakset tekevät tarpeettoman paljon työtä. Hyvin toimivassa lepohengityksessä rintakehä nousee noin 6-8 kertaa minuutissa ja apuhengityslihakset pysyvät rentoina.

Optimaalisesti toimiessaan pallea voi tehdä jopa yli 20 cm liikkeen ylös ja alas. Liikkeen aikaansaamia vaikutuksia on helpointa havainnollistaa videoiden avulla. Tämän lyhyen videon jälkimmäisellä hengityksellä näet, kuinka yli 10 cm liike laajentaa kylkivälejä ja hieroo vatsan alueen sisäelimiä laajalla liikkeellä ylös ja alas. Tästä toisesta videosta pääset näkemään, kuinka laajan liikkeen alligaattorin rento hengitys tekee koko selkärankaan. Hengittäessä rangan hyvä liike häntäluusta kallonpohjaan on mahdollista vain rennon hengityksen myötä.

Hengityksen luoma liike on lääke

Liike on elinehto kaikissa elävissä kudoksissa ja vain kuolleissa kudoksissa ei ole liikettä. Liike on myös lääke moniin vaivoihin. Vastaanotollani on käynyt monia selkäkrampeista kärsiviä asiakkaita. Krampit, kuten "noidannuolet" aiheutuvat lihaksen suojaspasmista, jossa lihas supistuu voimakkaasti eikä pääse rentoutumaan. Kramppi on hyvin kivulias, koska nestekierto lihakseen vähenee merkittävästi ja sitä kautta lihaksessa vallitsee vähähappinen tila. Krampit voidaan esimerkiksi hieroa auki, mutta ne toistuvat helposti, mikäli ongelman juurisyyhyn ei paneuduta. Selän alueen kramppien taustalla on lähes aina pinnallinen hengitys. Syventämällä palleahengitystä lihakset pääsevät rentoutumaan ja nestekierto paranee.

Monia selän ja niska-hartiaseudun vaivoja saadaan helpotettua syventämällä palleahengitystä ja antamalla vatsan pullistua.

Palleahengityksessä on tärkeää pitää vatsa rentona ja antaa sen pullistua vapaasti
Palleahengityksessä on tärkeää pitää vatsa rentona ja antaa sen pullistua vapaasti

Myös monia selkävaivoja saadaan helpotettua syventämällä palleahengitystä, mikä lisää liikettä kudoksissa. Usein kroonisista selkävaivoista kärsivillä selän syvät lihakset ovat erittäin kireät eivätkä ne salli liikettä tai pääse rentoutumaan kunnolla. Sama pätee useisiin niska-hartiaseudun kipuihin ja jännityksiin. Hyvin toimiva palleahengitys liikuttaa solisluita jopa 3 cm ylös ja alas. Jos solisluut ja hartiat pysyvät jatkuvasti lähes paikallaan pinnallisen hengityksen johdosta, on hartioiden kudosten nestekierto merkittävästi alempi, kuin hyvin toimivan hengityksen rennon liikkeen myötä. Tällaisissa tilanteissa hartioiden lihakset voidaan hieroa rennommiksi, mutta tilanne palaa alkuperäiseen muutaman päivän päästä, mikäli hengitykseen ei puututa. Suosittelen testaamaan artikkelin lopusta löytyvää hengitysharjoitusta, mikäli hieronta auttaa vaivoihin vain hetkellisesti.

Hyvin toimivasta hengityksestä voi olla apua myös urheilusta palautumiseen, suorituskykyyn ja turvotuksiin

Hyvin toimiva hengitys on tärkeä myös urheilusta palautumiseen ja turvotuksiin, koska se tehostaa koko kehon kudosten nestekiertoa. Urheillessa lihaksiin kertyy maitohappoa ja muita kuona-aineita, jotka tulee saada poistumaan verenkierron ja edelleen keuhkojen sekä munuaisten kautta. Mikäli palautuminen on heikkoa, saadaan sitä usein tehostettua avaamalla ja syventämällä hengitystä. Urheilun aikaisen suorituskyvynkin kannalta on iso ero pääseekö pallea liikkumaan 5 vai 15 cm. Laajempi liike lisää hapenottokykyä ja vähentää apuhengityslihasten taakkaa. Erilaisissa turvotustiloissa nesteitä kertyy kehonosaan, koska sitä ei päästä kierrättämään tehokkaasti kohti sydäntä. Yksi syy turvotukseen, erityisesti yleisturvotukseen voi olla heikosti toimiva palleahengitys. Pallealihas on tärkeä nestekierron moottori, joka liikuttaa nesteitä koko kehossa.

Liikerajoituksia palleaan voivat aiheuttaa esim. iskut, traumat ja sairaudet. Huonoimmillaan pallean liike voi olla vain muutamia senttejä. Trauman myötä voi olla merkittäviä, jopa yli 10cm puolieroja liikkeen laajuudessa. Mikäli sinulla on vaikeuksia saada vatsaa pullistumaan sisäänhengityksellä, voi osteopaattisi mahdollisesti auttaa hengitystäsi ja pallean toimintaa monin tavoin: Lihasjumien lisäksi yleisiä palleaa rajoittavia löydöksiä on alimmissa kylkiluissa sekä kaularangan alueella, josta lähtee pallealihaksen hermotus. Myös kallonpohjassa sijaitseva aivorunko on keskeisessä roolissa hengityksen säätelyssä siellä sijaitsevan aivojen hengityskeskuksen vuoksi. Kylkikaaren alla sijaitsevan pallealihaksen lisäksi kehossa on kolme muuta palleaa, joiden yhteistyö on tärkeää. Lantion pohjan, kylkikaaren, solisluiden ja kallonpohjan tasoilla sijaitsevien palleoiden tulisi hengittää synkronisesti, jotta kehon nesteet pääsevät liikkumaan optimaalisesti. Osteopaattisesti tarkastellen hengityksen kannalta tärkeää on lisäksi, että aivoselkäydinnestettä liikuttava ns. primäärihengitys toimii synkronisesti keuhkohengityksen kanssa.

Mikäli kiinnostuit oman palleahengityksesi toimivuudesta, pääset testaamaan sitä tämän hengitysharjoituksen avulla.

Jos haluat vielä entisestään syventää hengitysteemaa, pääset suoraan jatko-osaan tästä: Palleahengitys osa 2: Hengitys työkaluna itsetuntemukseen ja kasvuunUusimmat blogikirjoitukset

Poikani ollessa 2-vuotias perhe-elämä oli yhtä kaaosta. Kukaan perheestä ei ollut juuri nukkunut edeltävinä vuosina ja päivästä yritettiin vain selvitä seuraavaan. Koskaan ei tiennyt mitä seuraavana päivänä tapahtuu. Päivittäin selviämisen jälkeen seuraavaksi tärkein tehtävä oli yrittää pitää poika tyytyväisenä. Oman tahdon kasvaessa tehtävä kävi...