en-Hyvän unen ergonomia

26/05/2021

Jos huomaat kehossasi puutumista tai kipua herätessä, voi se johtua huonosta nukkuma-asennon ergonomiasta. Tästä artikkelista ja oheisvideosta saat vinkkejä hyvän unen ergonomiaan sekä siihen, millainen on hyvä nukkuma-asento kylkimakuulla.

Kylkimakuulla tyypillisimpiä vaivoja ovat käsien, jalkojen, niskan sekä lonkkien puutuminen tai kipu. Huono uniergonomia voi saada aikaan myös päänsärkyä, yöpurentaa (bruxaamista) ja kuolaamista. Huonosta asennosta herätessä voi tuntua jäykkyyttä niska-hartiaseudulla tai selässä.

Selinmakuulla paino jakautuu tasaisemmin, kuin kyljellä. Selin ergonomisia ongelmia aiheuttavat lähinnä vääränlainen tyyny ja patja sekä luonnollisesti rakenteelliset ongelmat.

Hyvä ergonominen perusnukkuma-asento kylkimakuulla on sellainen, jossa päänivelet ovat kasattuna toistensa päälle pystysuoraan: eli nilkat, polvet, lonkat, olkapäät ja ranteet ovat toistensa päällä pystysuorassa. Tässä asennossa paine jakautuu mahdollisimman symmetrisesti ja tasapainoisesti läpi kehon. Tässä asennossa nukkuessa kehoon ei pitäisi tulla suurempia puutumisia, jäykkyyksiä tai kipuja herätessä. Kädet tulee pitää tyynyn vierellä eikä alla. Hyvä kylkiasennon peruspilari on oikean korkuinen tyyny.

Hyvä tyyny on oikean korkuinen ja tarjoaa sopivan tuen sekä niskalle, että päälle. Tyynyn korkeuteen (paksuuteen) vaikuttaa patjan pehmeys. Pehmeämmällä patjalla hartiat uppoavat syvemmälle kylkimakuulla, jolloin riittää matalampi tyyny, kun taas kovemmalla alustalla olkapään ja niskan sekä pään väliin tarvitaan paksumpi tyyny. Jos huomaat käsiesi hakeutuvan tyynyn alle nukkuessa, on tyynysi todennäköisesti liian matala. Käsillä yritetään kompensoida tyynyn riittämätöntä kannatusta päälle sekä niskalle. Tyynyn tulisi olla kylkimakuulla hartiassa kiinni, jotta se voi tukea niskaa hyvin. Oikean korkuisella tyynyllä selkäranka ja pää pysyvät suorana jatkumona. Tyynyn korkeus voi olla hyvä tarkistaa ottamalla kuva selkäpuolelta kylkimakuuasennossa, jolloin pääsee näkemään taivuttuuko niska ylös tai alas sekä hartioiden asennon. Voit myös pyytää kumppaniasi tai ystävää tarkistamaan korkeuden, sillä oma tuntemus saattaa hämätä.

Hyvä tyyny tukee niskaa ja pitää selkärangan suorana
Hyvä tyyny tukee niskaa ja pitää selkärangan suorana

Kylkiasennossa palleahengitys voi helposti jäädä ahtaalle, mikäli asento ei mahdollista vatsan pullistumista. Kun olet asettunut hyvään kylkiasentoon, säädä asentoa vielä sellaiseksi, jossa on helppo hengittää. Ota tavallista syvempi palleahengitys alavatsaan niin, että vatsa pääsee pullistumaan. Mikäli asento tai patja on vatsan pullistumisen esteenä, korjaa asentoa ja testaa uudestaan. Vapaa hengitys voi parantaa unen laatua merkittävästi! Palleahengityksestä pääset lukemaan lisää täältä.

Mikäli ongelmat ovat pitkäkestoisia, elämän laatua haittaavia eivätkä helpota ergonomiaa muuttamalla, on hyvä ottaa asia esille lääkärin kanssa. Lääkärillä on hyvä käydä myös, mikäli oireita esiintyy molemmilla puolilla samanaikaisesti. Osteopaatti on kiinnostunut uniongelmista puhuttaessa erityisesti hermojen ja verisuonien vapaasta liikkuvuudesta, autonomisen hermoston tasapainosta, lihasten ja lihaskalvojen kireyksistä, kaula- ja rintarangan liikkuvuudestä sekä hengityksen ja palleoiden yhteistoiminnasta.


Uusimmat blogikirjoitukset

Poikani ollessa 2-vuotias perhe-elämä oli yhtä kaaosta. Kukaan perheestä ei ollut juuri nukkunut edeltävinä vuosina ja päivästä yritettiin vain selvitä seuraavaan. Koskaan ei tiennyt mitä seuraavana päivänä tapahtuu. Päivittäin selviämisen jälkeen seuraavaksi tärkein tehtävä oli yrittää pitää poika tyytyväisenä. Oman tahdon kasvaessa tehtävä kävi...