Osteopatia

Osteopaatti auttaa kehoa vapautumaan rajoitteista. Parhaimmillaan kehon kaikki osat ovat tasapainossa: verenkierto, aineenvaihdunta ja hermoradat toimivat esteettä ja luut niveltyvät saumattomasti toisiinsa. Osteopaatti selvittää kyselemällä ja käsin tutkimalla kehon tilanteen. Sen jälkeen hän suunnittelee ja antaa hoidon. Kun vaivan syy poistuu, keho ryhtyy hoitamaan itse itseään. Mielikin rauhoittuu, kun keho pääsee tasapainoon.

Kehon eri järjestelmät ovat sidoksissa toisiinsa. Verenkierto pumppaa verta kaikkiin kudoksiin ja elimiin. Hermojärjestelmä yhdistää kaikki kehon toiminnot. Kolmas järjestelmä muodostuu kudoksista jotka muodostavat sidekalvon. Sidekalvo on kudosten ympärillä oleva yhtenäinen suojakalvo, joka yhdistää kehon osat eri puolilta toisiinsa. Se ympäröi jokaista lihasta, elintä, hermoa ja verisuonta. Kaikki nämä järjestelmät ovat riippuvaisia toisistaan. Häiriö yhdessä järjestelmässä voi aiheuttaa oireita toisessa. Osteopatiassa keho nähdään kokonaisuutena, minkä vuoksi osteopaatin antama hoito saattaa keskittyä eri paikkaan kuin missä kipu tai vaiva tuntuu.

Ensimmäisellä tapaamisella suoritetaan kattava terveydentilan kartoitus. Alkuhaastattelussa käydään läpi hoitoon tulon syitä ja taustatekijöitä.
Ensimmäisellä tapaamisella suoritetaan kattava terveydentilan kartoitus. Alkuhaastattelussa käydään läpi hoitoon tulon syitä ja taustatekijöitä.

Osteopaattinen tutkiminen ja hoito

Hoidossa ei vain rauhoiteta oiretta vaan jäljitetään vaivan todellinen syy. Selkäkipuinen saattaa tarvita lannerangan hoitoa. Kolarissa ollut voi tarvita lihasten rentoutusta ja esimerkiksi hermoston rauhoittamista. Syvään hengittäminen voi olla vaikeaa, jos kylkiluut, pallea tai selkärangan osat eivät toimi kunnolla. Hengitysvaikeuksista taas voi seurata astmaa tai hengitysteiden tulehduksia. Jokainen hoito räätälöidään juuri sinun tarpeisiisi. Osteopaatti hallitsee useita menetelmiä, joista hän valitsee ja soveltaa tehokkaimman hoidon. Hoidossa ollaan joko päivä- tai alusvaatteissa. Osteopaatilta voit saada mukaan myös kotihoito-ohjeet.

Ennen hoitoa osteopaatti tutkii kehon kattavasti käsin. Vaivan taustalla oleva syy voi sijaita etäämpänä vaiva-alueesta ja osteopaatti aloittaakin hoidon usein oireettomilta vaikuttavilta alueilta.
Ennen hoitoa osteopaatti tutkii kehon kattavasti käsin. Vaivan taustalla oleva syy voi sijaita etäämpänä vaiva-alueesta ja osteopaatti aloittaakin hoidon usein oireettomilta vaikuttavilta alueilta.

Historia

Osteopatian kehittäjä on amerikkalainen lääkäri Andrew Taylor Still (1828-1917). Still loi ja nimesi vuonna 1874 uuden hoitotavan, jossa lääkäri hoitaa potilaitaan käsillään. Nykyäänkin osteopaatit hoitavat asiakkaitaan samoin Stillin luomin periaattein. Yhdysvaltain ja Euroopan osteopatia-lainsäädännöt eroavat toisistaan. Yhdysvalloissa osteopaatit ovat lääkäreitä, jotka käyttävät osteopatian lisäksi muun muuassa leikkauksia ja lääkkeitä. Euroopassa osteopaattien koulutuksessa ja hoitomenetelmissä keskitytään manuaalisiin hoitomuotoihin ja niiden jatkuvaan kehittämiseen.

Koulutus

Suomessa osteopaatiksi voi valmistua neljän vuoden koulutusohjelmasta Metropolia ammattikorkeakoulusta sekä yksityisistä osteopatiakoulu Atlaksesta ja Ortopedisen osteopatian koulutuskeskuksesta. Osteopaatti on nimikesuojattu Valviran hyväksymä terveydenhuollon ammattihenkilö. Löydät tietoni keskusrekisteri Julkiterhikistä rekisteröintinumerolla 24007153919. Olen myös Suomen osteopaattiliiton jäsen.